Fish_pl |
Wysłany: Pon 12:16, 24 Gru 2007 Temat postu: Informacje o rozmnażaniu rybki Danio (wszystkie rodzaje) |
|
Rozmnażanie - danio nie sprawia większych trudności wystarczy mieć 2 samce i 1 samicę, choć można „używać” też 1 samca i 1 samicy. W literaturze często spotyka się, że należy używać małych akwarii tarliskowych, lecz ja lepsze wyniki uzyskiwałem przy rozmnażaniu danio w akwarium 30 l. Akwarium tarliskowe należy ustawić na parapecie okna – ważne są poranne promienie słońca, można też ustawić je w miejscu gdzie normalnie stoi tylko, że wtedy trzeba zapalić z samego rana nad akwarium silniejsze oświetlenie. Zbiornik należy zaopatrzyć w ruszt ikrowy lub dużą ilość mchu jawajskiego, który ochroni ikrę przed zjedzeniem. Należy nalać wody do poziomu ok. 10 – 15 cm. Woda powinna być miękka, lecz można rozmnożyć danio w wodzie średnio twardej (ja je rozmnażam w wodzie o twardości 18o n), ważna jest temperatura wody utrzymująca się w granicach 25 – 26o C, pH ok. 7. Tarlaki powinny być już od kilku dni karmione dobrym zwierzęcym pokarmem, być trzymane w starej wodzie o temperaturze 22 – 23o C, można je wcześniej rozdzielić na kilka dni. Parę lub trójkę ryb wpuszczamy wieczorem – tak, aby przyzwyczaiły się do nowego akwarium przez noc. Rano podwyższona temperatura i świeża woda stymulują tarło, które przebiega bardzo gwałtownie. Samiec płynie za samicą i kiedy ją dogoni przyciska się do jej boku, obie rybki przez chwilę płyną razem i samica wyrzuca kilka do kilkunastu przeźroczystych jaj, które samiec od razu zapładnia. Ikra nie jest lepka, więc bez problemu opada pomiędzy oczka rusztu ikrowego. Po skończonym tarle ryby wyławiamy a akwarium należy zaciemnić szarym papierem. Po 3-4 dniach larwy opuszczają osłonki jajowe, a po dalszych 2 – 3 dniach rybki zaczynają pływać i wtedy należy zacząć je karmić pokarmem pyłowym, firmowymi pokarmami dla narybku lub normalnym pokarmem płatkowanym z dodatkiem np. suszonej rozwielitki przetartym przez sitko do herbaty. Młode rosną szybko, lecz nierównomiernie i po pewnym czasie należy posortować je wg wielkości. Przy wychowie danio bardzo ważna jest częsta, częściowa wymiana wody połączona z oczyszczaniem dna zbiornika, ponieważ w wodzie starej, w której nagromadziło się sporo produktów przemiany materii następuje zahamowanie wzrostu. Wychów młodych najlepiej prowadzić w średnich akwariach, w których nie można dopuścić do zbyt dużego ruchu wody, tak aby nie męczyć rybek. Po kilku tygodniach można już zrezygnować z ogrzewania tak, aby temperatura wynosiła około 22 - 23o C. Przy prawidłowej hodowli po 1,5 – 2 miesiącach rybki mają ok. 1.5 cm i są już wybarwione, a po 6 – 7 miesiącach są już płodne, jednak z rozmnażaniem ryb należy jeszcze poczekać aż osiągną pełny rozwój fizyczny.
Jeszcze pare słów o danio lamparcim Brachydanio frankei. Otóż nie jest to osobny gatunek, jest to najprawdopodobniej sztucznie otrzymana odmiana danio pręgowanego. Danio lamparci może się swobodnie krzyżować z danio pręgowanym dając płodne potomstwo. Takie krzyżowanie może doprowadzić do pojawiania się coraz to nowych odmian zarówno danio pręgowanego jak i lamparciego. Kilka lat temu widziałem w sklepie zoologicznym danio, u których górne paski były ciągłe, a dolne były poprzerywane tworząc cętki. Ostatnio natomiast zakupiłem danio pręgowane złote. Takiego złotego samca skrzyżowałem z samicą danio lamparciego i otrzymałem wszystkie młode zdrowe i... lamparcie. Chciałbym jeszcze zaznaczyć, że wszystkie informacje podane w tym artykule odnoszą się jednocześnie do danio laparciego.
Tak więc widać, że danio to bardzo ciekawe i łatwe w utrzymaniu rybki i zachęcam do ich hodowli. |
|